Waarom Kuelap op de UNESCO-lijst moet (en jouw bucketlist)

Noord Peru is het meest onbekende stuk van Peru. Ik geef toe dat het niet gemakkelijk was om in Chachapoyas te komen, maar toen ik er eenmaal was, was ik de acht bussen en twee tuktuks meteen vergeten. Chachapoyas is de uitvalbasis voor een uitstapje naar Kuelap, een enorm pre-inca fort bovenop een berg.

image

Een enorm fort van een klein volk

Kuelap ligt op de hoogste berg in de omgeving, op drie kilometer hoogte. Het is gebouwd door een klein volk dat alleen in dit gebied leefde, de Chachapoyas. Het is een enorm groot fort, wat je meteen ziet als je langs de muur van het fort loopt naar een van de ingangen. De smalle doorgangen zien er indrukwekkend uit, en waren ideaal om vijanden buiten de deur te houden.
image

Echte schoonheid zit van binnen

Eenmaal binnen is er zoveel te zien. Het fort bestaat uit drie lagen. Hoe hoger in het fort, hoe hoger in de hierarchie. Geen enkel huis staat meer overeind, maar er is genoeg te zien. De muren en (infra)structuren zijn allemaal nog intact, zodat je een goed beeld krijgt hoe het fort functioneerde. Zo waren er bijna geen looppaden, maar hadden alle huizen een soort veranda vanaf waar ze naar het volgende huis konden lopen.

image

Helpen aan je eigen ondergang

Het tragische verhaal van het Chachapoyas-volk is nadat het fort veroverd is door de Inca’s. De Inca’s nemen de bovenste laag in gebruik en een tijd lang leven ze samen in het fort. Niet onder de beste omstandigheden, maar ze hadden in ieder geval een dak boven hun hoofd. Toen de Spanjaarden kwamen, werd ze een leven zonder de Inca’s beloofd en dus hielpen ze de Spanjaarden mee. Wat er niet bij verteld werd is dat ze vervolgens vriendelijk verzocht werden het fort te verlaten. Wat uiteindelijk zorgde voor het einde van het Chachapoya-volk.

image

UNESCO waar blijf je

Omdat het maar een klein volk was, is er maar weinig over bekend. We weten dat ze een eigen taal hadden, maar wat voor taal weet niemand. De restanten van het fort tonen sporen van rituelen, offeringen en feesten, maar wat voor religie of overtuiging hier achter zit is nog steeds niet bekend. Het is hard nodig dat er veel meer onderzoek gedaan wordt in het fort. Een groot deel is uberhaupt nog niet eens onder de begroeiing vandaan gehaald, omdat er te weinig geld beschikbaar is. Het is onbegrijpelijk dat een plek als dit niet op de UNESCO erfgoed lijst staat, zodat er meer geld en middelen beschikbaar komt voor onderzoek.

image

2x Peru op je bucketlist

Maar behalve dat de archeologen onder ons meer aandacht moeten besteden aan dit indrukwekkende fort, moeten ook wij – de reizigers – dit stukje geschiedenis vooral niet overslaan. Kuelap is een prachtig mooi fort met unieke figuren in de muren verwerkt. Er zijn nog maar weinig bezoekers, maar onze gids vertelt dat het bezoekersaantal (sinds de opening in 2010) elk jaar significant stijgt. Dus hoog tijd om Kuelap ook op jouw bucketlist te zetten!
image

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter