Het vliegende schip van Christian

“Mijn tweede levensdoel is om een schip te hebben waarmee ik de lucht in kan. Ik sterf veel liever boven de wolken dan beneden op de grond.” Christian, 22 jaar, opgegroeid in een klein hutje in de bergen. Na twee uur kletsen in het busje ben ik zijn grootste fan en is zijn eerste levensdoel nog steeds geheim.
image

Volk uit de bergen

Soms ontmoet je mensen met een hele andere kijk op de wereld die je laten realiseren dat we nog zoveel meer kunnen leren van deze wereldbol. Christian is daar zonder twijfel één van.

Opgegroeid in een hele kleine gemeenschap middenin de bergen, slapend op zakken maïs en gelovend in witchcraft. Christian liep twee uur om zijn verse eieren te ruilen voor meel bij de buren. Nu is hij gids voor het ontzettend bijzondere Kuelap, een oud gigantisch fort. En gelukkig voor mij had hij nog veel meer te vertellen dan alleen over de geschiedenis van Kuelap.

Leer wat je wil leren

Chriatian heeft een nieuwsgierigheid naar alles wat anders of nieuw is. En met een portie ambitie en discipline waar ik jaloers op ben, leert hij zoveel hij kan. Zijn – ver boven gemiddeld goede – Engels heeft hij geleerd door Engelse films te kijken en de songteksten van zijn lievelingsliedjes te vertalen. En gitaar en piano heeft hij zichzelf ook geleerd door het zo vaak mogelijk te doen. Later opent hij met zijn vrienden een koffietentje waar live muziek is. In Chachapoya of een andere stad.

Levensdromen

“Wat zijn jouw levensdromen?” vraagt hij me. Na zijn antwoord lijkt mijn antwoord maar simpel (“Ik wil schitteren”, mompel ik). De eerste levensdroom van Christian blijft geheim, hij is bang dat hij er niet meer in kan geloven als hij het hardop zegt en hij hoort hoe bizar het klinkt. Een antwoord als dit fascineert me en blijft me prikkelen.

Zijn tweede levensdroom durft hij wel hardop te zeggen. Eerst wordt hij rijk en koopt hij een gouden pak, een diamanten stropdas en gouden hoed. Dan bouwt hij een schip en vliegt hij boven de wolken. Om het realistisch te houden voor zichzelf kan het schip vliegen omdat er honderden ballonnen aan zitten. Christian is de real life versie van de film Up, hoewel hij de film nog nooit gezien heeft omdat er geen bioscoop in Chachapoya is.

Over grenzen heen

Binnen Peru heeft hij Christian wel een beetje gereisd. Zo woonde hij een jaar bij familie in Lima, en fietste hij op zelf gerepareerde fietsen naar een dorp bijna twaalf uur fietsen verderop. Maar buiten Peru is hij nog nooit geweest.

Op mijn vraag welk land hij het eerste zou willen bezoeken, hoeft hij niet lang na te denken: “Japan. Het is aan de andere kant van de wereld, met een nieuwe taal, een nieuw schrift, nieuwe gezichten, nieuwe natuur en nieuw eten. Dat land lijkt het minste op wat ik al ken, het is voor mij Alienland. Alles is nieuw en daarom wil ik er heen.” Met stille bewondering en inspiratie kijk ik uit het raam, naar mijn eigen Alienland, Peru.

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter