Living with the locals

Ik zag het eerder deze week al voorbij komen op facebook: local is hip. Locals weten de leukste plekjes, de prive stranden en de lekkerste restaurants zonder torenhoge prijzen. Maar wat als je local gewoon moet werken? Vier dagen was ik ver buiten mijn comfort zone in een buitenwijk van Cali. Alles voor de local-experience?

vind de locals

Inmiddels ben ik constant zo moe dat ik al voor take-off in slaap val, dus ik ben in no time in Cali. De vriendelijke taxichauffeur was toch niet zo vriendelijk en ik betaal veel te veel, maar ik ben op bestemming. Een onbekende familie, wiens zus het lekkerste restaurant van Nederland heeft (Carlina’s in Enschede) en zo kom ik terecht in de wijk El Trebol in Cali. Roep tegen iedereen dat je op reis gaat, en zo kom je aan de mooiste adresjes.

wpid-20150623221312.jpg

mee op pad

Meteen nadat ik mijn tas heb neergezet, vraagt Antonio of ik mee ga naar de watervallen. Dat begint goed! We wandelen heerlijk en zwemmen nog heerlijker onder een prachtige waterval en kraakhelder water. Onderweg krijg ik allemaal lokale hapjes, niet allemaal even lekker maar zeker het proberen waard. Een succesvolle eerste middag!

wpid-20150623220950.jpg

uit je comfort-zone

Ik heb geen idee waar ik gister vol overtuiging “Si!” op heb gezegd, maar ik word om vier uur s nachts uit bed geplukt en in een auto gezet. We rijden naar de grootste markt van Colombia, waar ik een snelle rondleiding krijg. Ondertussen haalt Angela haar vlees en rijden we door naar een markt een dorp verderop en krijg ik werkkleding aan. De hele dag zijn ze hard aan het werk en verkopen kilo’s vlees.

wpid-20150623221053.jpg

gedraag je als een local

Voor de lunch (om 9 uur s ochtends, ik ben tenslotte al 5 uur wakker) word ik een paar straten verderop bij vrienden op een stoel midden op straat neergezet. Lunch bestaat uit bier en aguardiente, een lokale sterke drank. Als toetje krijg ik een lesje salsa op straat. Terug bij de kraam staat er gelukkig een bord rijst en vlees voor me klaar :-).

wpid-20150623221239.jpg

nog verder uit je comfort-zone

s Avonds word me weer van alles gevraagd. Ik hoor het woord rio (rivier) en nadar (zwemmen) voorbij komen, dus ik zeg natuurlijk weer volmondig “Si!”. De volgende ochtend gaat de wekker om half 6 en het is me nog steeds niet duidelijk wat er gaat gebeuren. We rijden 2 uur naar verschillende markten en dan wordt het duidelijk dat het weer een dagje op de markt wordt. En het zwemmen dan? Dat gebeurt in een rivier in de buurt, super lekker maar lang kunnen we helaas niet blijven.

wpid-20150623231411.jpg

Eetlust kwijt op dag 4

Op dag vier denk ik eindelijk genoeg Spaans te kunnen om aan te geven dat ik naar de dierentuin wil. Ik denk succesvol te zijn geweest (iedereen springt op en we gaan weg), maar ook deze vrachtwagen rijdt Cali uit. We gaan naar een varkensbedrijf, waar de varkens me zo zielig aankijken dat ik er bijna vegetarier van word. Na 3 dagen tussen het vlees, is mijn eetlust ver te zoeken.

wpid-20150623_112249.jpg

Zoologico de cali

s Middags gaan we dan eindelijk naar de dierentuin! Meteen een goede plek om de Spaanse benamingen voor dieren te oefenen en de tuin is prachtig. De dierentuin van Cali (Zoologico) is zeker een aanrader, en het is fijn om te zien dat deze dieren voor de verandering zeeën van ruimte hebben. Nederland kan er bijna een voorbeeld aan nemen.

wpid-20150623231818.jpg

Het gemak van een hostel

s Avonds kom ik aan in mijn hostel en plof ik in een hangmat tussen de reisgenoten. De gratis salsales is helaas al begonnen, maar ik kan natuurlijk morgen wel meegaan met het paardrijden? Of vrijdag misschien mee tandem fietsen door de stad richting de watervallen? Tsja, zo makkelijk kan het zijn.

Living with locals: bereid je voor

Mijn vier dagen “living with the locals” is zeker een ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Maar wil je de stad echt leren kennen? Let dan wel goed op bij wat voor mensen je terecht komt. Zijn ze van dezelfde leeftijd, heb je gezamelijke interesses, hebben ze tijd voor je, wonen ze in de buurt van het centrum?
Besef je wel dat je niet alles op een presenteerblaadje aangereikt krijgt – zoals in een hostel – en dingen misschien niet gaan zoals je verwacht. Ik heb ontzettend lieve mensen ontmoet en ben ze heel erg dankbaar, maar van Cali heb ik nog weinig gezien ;-).

But if you dont go outside your comfort zone, the magic will never happen!

wpid-wp-1435118065629.jpeg

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter