How to cross the border: Colombia naar Ecuador

Grenzen oversteken kan vaak een moeilijk project zijn. Daarom een kleine handleiding wat (volgens mij) de beste en leukste manier is om de grens over te gaan van Colombia naar Ecuador!

Stap 1: van Cali naar Ipiales

Cali is de handigste plek om je reis naar Ecuador te beginnen. Het is nog steeds een hele busrit, maar stukken minder dan Medellin. En vergeet niet in Cali de billen uit je broek te dansen in een van de vele salsa-locaties!

Neem ’s ochtends een bus van Cali naar Ipiales. Zorg dat je een bus hebt met airco, je doet er tussen de 9 en 12 uur over. Lang genoeg om een beetje comfort te zoeken dus. De rit kost je rond de 50.000 pesos. Veel mensen gaan naar Pasto, maar Ipiales is om meerdere redenen een betere bestemming. Stay tuned.

Stap 2: vroege ochtend in Ipiales

Ipiales ligt op 10 minuten van de grens en je wil zo vroeg mogelijk zijn om de file voor te zijn. Reden één dus om voor Ipiales te kiezen boven Pasto: scheelt twee uur reistijd. Reden twee: de prachtige kerk waar je zeker heen moet zijn geweest. De kerk fungeert als brug tussen twee rotsen en ziet er werkelijk uit als een sprookjeskasteel.

image

Je kunt met een collectivo taxi naar de kerk vanaf het busstation. De witte taxi gaat voor 2000 pesos per persoon (wel even wachten tot je met vier mensen in een taxi zit) naar de kerk, tien minuten rijden buiten het dorp. De kerk bezoeken is gratis, het kleine museum ernaast kun je voor een klein bedrag bezoeken. Er zijn genoeg uitkijkpunten rondom de kerk, dus je bent er gemakkelijk een uurtje zoet.

Stap 3: de grens over

Vanaf Ipiales neem je een taxi of collectivo naar de grens. De taxi nam ons twee mee voor 8000 pesos (4000 meer dan de collectivo, dus wel zo makkelijk met alle bagage). We worden afgezet voor de deur van het migration office, en hebben binnen tien minuten onze exit stempel. Vervolgens loop je de grens over en ook in Ecuador hadden we vrij snel onze stempel. Zorg dat je er vroeg bent, vanaf een uur of elf is de rij aanzienlijk langer.

image

Bienvenido a la republica del Ecuador!

Stap 4: van de grens naar Otovalo

Het is ontzettend handig om een paar dollars (20-50 is ruim genoeg) bij je te hebben, zodat je bij de grens niet moeilijk hoeft te doen met wisselen (ik heb geen pinautomaten gezien, alleen mannetjes die met geld wapperen).

Bij de taxiplaats neem je een collectivo voor 1 dollar naar Tulcan busterminal (als je dat maar vaak genoeg herhaalt, wijzen ze je wel naar het juiste busje). Daar haal je je busticket naar Otovalo. Bussen in Ecuador kosten ongeveer $1,25 per uur. Naar Otovalo is ongeveer drie uur rijden. Ga je vroeg weg uit Ipiales, dan kom je nog op tijd aan in Otovalo om een uurtje over de bekende markt heen te slenteren en veel te veel souvenirs te kopen (guilty..)
image

image

Een lange dag met een kerkbezoek in Colombia, een soepele grensovergang en een bezoek aan de markt van Otovalo. Volgens mij de beste en leukste manier om je avontuur in Ecuador te beginnen!

image

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter