Dag 40: Het sprookje van Trancoso

Het Quadrado van Trancoso. Zonder twijfel het meest rustgevende stukje Brazilië dat ik tot nu toe heb gezien. Het is heerlijk zitten, met uitzicht op een grasveld, met daarachter de bekende gekleurde huisjes, de kerk en de zee. Iedereen loopt heerlijk op zijn gemakje rond en er is geen gemotoriseerd verkeer of harde muziek. Trancoso is een dorpje voor de rich and famous over de hele wereld. En voor wie nog meer?

zP1030463

Twee weken in Trancoso zorgt dat ik de meeste hoekjes van het dorp wel heb gezien. Het is een druk, gezellig en levendig dorp met twee grote pluspunten: het Quadrado en het strand. Kom je het dorp binnenrijden, ben je eigenlijk een beetje teleurgesteld. Je vooroordelen lijken niet te kloppen, want het dorp ziet er uit als ieder ander Braziliaans dorp. Tot je bij het Quadrado komt. En dan snap je opeens waarom iedereen met geld besluit hier een kast van een strandhuis te bouwen.

zzP1030424

Het Quadrado is het schattigste en meest ontspannen stukje Brazilië naar mijn bescheiden mening. Achter het kerkje heb je prachtig uitzicht op de zee, een meter of 40 lager. Daartussen ligt een stukje tropisch bos waar je u tegen zegt. De route naar het strand gaat ook over een klein bruggetje door een mangrovebos heen. En het strand daarachter is net zo mooi, met net zo’n rust als op het Quadrado. Manuel komt met een ezel langs om verse ananas voor je te snijden, vers van het land.

Strand van Trancoso

De ananassen van Manuel komen bij Aart Frutas vandaan. Aart is een Nederlander die in 1979 naar Brazilië is verhuisd om fruit te verbouwen. Lang voordat Trancoso de hotspot was die ze nu is, kocht hij een huis aan het Quadrado en begon zijn fruit te verbouwen in de omgeving. In wijde omtrek kennen ze hem als ‘Aart Ananas’, en ik kan alleen maar beamen dat hij de lekkerste ananassen van de omtrek heeft. En mede door deze ananassen werd Trancoso steeds populairder en groeide het uit tot het Trancoso van nu.

Ananasssss

Ananasssss

Trancoso is geen bestemming meer voor de budget-backpacker. Even ter illustratie: voor de koopprijs van het huis van Aart kun je het huis naast hem nu een half jaar huren… Ondanks deze prijzen ben je verplicht minimaal een keer een caipirinha te drinken op het plein, of moqueca te eten bij O Cacao (beste van heel Brazilie!). Is daarna je geld op: bij de beste kiosk van Trancoso tegenover de `posto de saude` zijn de caipirinha’s maar twee euro en hebben ze de allerlekkerste hapjes.

Quadrado Trancoso

Quadrado Trancoso

Maar – zoals bij elk sprookje – is het verhaal van Trancoso ook geschreven. Je wordt niet vanzelf een hotspot. Belangrijke mensen krijgen huizen kado en hele stukken land worden opgekocht door rijke en invloedrijke mensen. Ik hoor van Aart veel wantrouwen naar veel mensen. Mensen worden opgelicht en raken hun land kwijt. Elk sprookje heeft een boze heks en Trancoso is geen uitzondering. Maar Aart had geluk. Aart zag als een van de eersten hoe schitterend dit dorpje is en plukt daar nu – in zijn geval letterlijk – de vruchten van.

Quadrado Trancoso

Quadrado Trancoso

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter