Dag 16: Gespot – kuifcaracara

Achterop de tandem heeft mijn moeder alle tijd om om zich heen te kijken. Terwijl mijn vader en ik op de weg letten, spot ze de mooiste bomen en dieren. Zo ook de kuifcaracara. Inmiddels al vaak gespot en dus was het tijd om een stukje over deze super mooie roofvogel te schrijven.

First things first

Het mooiste aan de kuifcaracara is zonder twijfel de kop. Met een oranje kop en een blauw puntje op z’n snavel valt ie behoorlijk op. Met nog een zwart plukje veren op z’n kop is het plaatje helemaal mooi. Als de kuifcaracara stil op een paal zit lijkt hij donker van kleur, maar als hij vliegt zie je dat er toch veel wit en lichtbruin onder zijn vleugels verstopt zit. De Latijnse naam is Polyborus plancus en hij leeft vooral op de prarie van Zuid- en Midden Amerika. In dichtbegroeide gebieden zal je deze vogel niet snel terugvinden.

Kuifcaracara - wat een plaatje hè

Kuifcaracara – wat een plaatje hè

Intimideren om te eten

Zwarte gieren zijn hier in overvloed. Deze beesten eten alles, maar het zijn geen kanibalen. Handig voor de kuifcaracara’s, dan kunnen zij die dode gieren eten. Over kannibalisme doen ze trouwens ook niet moeilijk, ze eten zonder schaamte hun soortgenoten op (hopelijk wel pas na overlijden, ga ik voor het gemak van uit). Eigenlijk eten kuifcaracara’s gewoon alles; kleine dieren, eieren, insecten, groenten, enzovoorts. De handigste tactiek om aan dit voedsel te komen is intimidatie. Vaak werkt dit goed genoeg en hoeven ze zelf niet eens te jagen (handig!). Moeten ze wel zelf actief op zoek naar eten, dan jagen ze niet zoals de meeste roofvogels (hoog vliegen en hard toeslaan), maar gaan liever te voet te werk. Ze draaien dan letterlijk elke steen om.

P1030237

Nog iets noemenswaardig?

• Cara betekent ‘gezicht’ in het Portugees. Deze vogel heet hier dus eigenlijk kuif-gezichtgezicht :-)
• Hoewel het naar buiten vrij brute dieren zijn, zijn ze onderling dan weer heel erg zorgzaam. Ze zijn monogaam en alle kuifcaracara’s uit een gebied werken samen om hun nesten en voedsel te beschermen. Maar op het moment dat ze te zwak zijn voor de groep, worden ze wel weer doodleuk opgegeten.
• Ik vond op internet een bizar goed stukje street-art van de kuifcaracara [even kijken dus!]
• Sommigen zeggen dat de adelaar van de Mexicaanse vlag eigenlijk de kuifcaracara is

 

Bronnen:

www.worldexplorer.be

www.audubon.org

www.peregrinefund.org

 

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter