13 garanties als je door Brazilië fietst

Als je door Brazilië gaat fietsen, verklaren Brazilianen je voor gek. Het is gevaarlijk – je wordt overreden of overvallen – en fietsen doe je niet voor je lol. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat hier niets van waar is. Ik heb een fietstocht gemaakt van Rio de Janeiro naar Porto Seguro (ruim 1400 km). Ik heb de aardigste mensen ontmoet en uren kunnen fietsen zonder ook maar één auto te zien. Wat je wél tegenkomt onderweg, heb ik samengevat in een aantal garanties:

1. zonder mountainbike heb je er weinig te zoeken

Van de 1439 kilometer die ik heb gefietst door Brazilië, was meer dan de helft op onverharde wegen. Dit zegt misschien al genoeg: je hebt ECHT een mountainbike nodig. Ik had de drukke asfaltwegen kunnen nemen (overal brede vluchtstroken dus prima te fietsen), maar ik heb een grote voorkeur voor rustigere wegen. Dit heeft wel tot gevolg dat ik veel over zandwegen heb gefietst, met de nodige modderpaden, stukken wasbord, gaten in de weg en glibberige planken als brug . Met dunne bandjes was ik niet ver gekomen. Zorg dat je een goede, stevige mountainbike hebt en je komt (bijna) overal wel doorheen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar die heb je overal:

P1030301

2. Je wordt VIES

Je wordt op reis altijd wel sneller stoffig en vies dan thuis, maar op de fiets is dit nog net een tandje erger. Regen, zand, stof, langsrazende auto’s: er is geen ontkomen aan. En dan is het ook nog tropisch heet dus je zweet je een ongeluk. Ik kan het zelfs de meest lichtbepakte fietsers aanraden: neem een spons mee voor onder de douche!

20150420_173034

3. Je komt sneeuwwitje tegen

Ik heb werkelijk waar geen flauw idee waarom, maar de tuinkabouters hier bestaan uit beeldjes van sneeuwwitje en de zeven dwergen. Ze staan in tuinen, bij pousada’s, op daken; je ziet ze overal. Ik ga dit fenomeen tot op het bot uitzoeken, dus hou mijn site in de gaten.

P1020378

4. Je ontmoet de grootste paniekzaaiers ooit

En dan heb ik het over koeien. Deze dieren kunnen niet kiezen tussen nieuwsgierigheid en angst en dit resulteert meestal in blinde paniek. De uitdrukking ‘kuddegedrag’ zie je hier in de praktijk. Eén koe begint met rennen, de hele wei volgt. Ze rennen trouwens in hun wilde paniek gewoon met je mee, want ze zijn nog steeds nieuwsgierig.

P1080031

5. Je zit minimaal een jaar vast aan de strepen van je fietsbroek

Je gaat verbranden, hoe hard je ook probeert dit te voorkomen. Op de fiets kun je niet even wegduiken achter je parasolletje en als je zweet gaat het sowieso allemaal wat sneller. Ik smeer mezelf drie keer per dag panisch in en lig buiten het fietsen om zoveel mogelijk in bikini, maar nog is er geen ontkomen aan. Strepen op je benen voor de rest van het jaar, first world problems noem ik het maar.

P1030319

6. Je komt op plekken waar je niks te zoeken hebt

De fiets is een bijzondere manier om van A naar B te komen, maar tussen A en B liggen plaatsen waar je echt niks te zoeken hebt. Vooral in het laagseizoen kom je door dorpen waar geen kip (oké soms wel een kip) en geen mens te vinden is. Heb je een bewoond dorp gevonden, is de kans nog steeds groot dat na 4 uur ‘s middags een tosti het best haalbare avondeten is. Het is beter om – net als de Brazilianen – met de lunch warm te eten.

P1070952

7. Je bent altijd moe

Je slaapt. En je slaapt. En je slaapt nog meer. Je slaapt meer dan je in je hele leven gedaan hebt en nog wil je meer slapen. Dat fietsen is toch vermoeiender dan je vooraf zou denken. Kilometers in Brazilie tellen dubbel. Dat gecombineerd met een tropisch land en nieuwe indrukken, maakt dat je meer slaapuren maakt dan ooit tevoren.

wpid-wp-1431877179386.jpeg

8. In januari & februari is alles vol, daarbuiten is alles leeg

Brazilianen zijn niet heel goed in hun vakantie-verdeling. Kom je er in het hoogseizoen (januari en februari), dan heb je geluk als je je mummy-formaat tentje nog ergens kwijt kunt, of je matje nog in de gang van een hotel neer kunt leggen. Ben je er in het laagseizoen, dan zijn er genoeg lege bedden. Jammer dat de meeste pousada’s dicht zijn. Helaas, geen Brazilianen op vakantie betekent vaak ook geen slaapplek voor arme fietsers. Even vooruit bellen kan geen kwaad en als je geluk hebt weten eigenaars van pousada’s wel wat er op de volgende bestemming open is. Heb je daarna wel het strand voor je alleen :-).

P1080142

9. Brazilianen negeren het feit dat je geen Portugees praat

Brazilianen ratelen er rustig op los, ongeacht of je het verstaat of niet. Nu had ik het geluk dat mijn ouders daadwerkelijk Portugees praten, maar anders had ik hele mooie verhalen moeten missen. Een woord Engels kennen ze niet en met handen en voeten zijn ze ook niet heel flexibel. Geen overbodige luxe om je een beetje verstaanbaar te kunnen maken in het Portugees dus.

P1080175

10. Je gaat de locals nodig hebben voor je route

Hoe zorgvuldig je je reis ook hebt uitgestippeld, je gaat ze nodig hebben. Zo zei Google Maps dat er een brug is en mijn navigatieprogramma gaf een veerboot aan, maar in werkelijkheid was er he-le-maal niks. Dan heb je (dronken) mannetjes nodig die het hele dorp kennen en een vissersbootje voor je regelen. En al heb je niet altijd hulp nodig, tips vragen is altijd leuk. Zo kom je op hele nieuwe onverwachtse plekken, zoals op [dag 17].

Schipper mag ik overvaren

11. niet alle hulp van locals is (achteraf) even welkom

Tsja, het blijven Brazilianen. Hoe goedbedoeld de tips ook zijn, soms ben je er niet zo blij mee. Zo moeten de ingeschatte afstanden minimaal keer twee. En dat is bij kleine afstanden (300 meter wordt 700 meter), maar ook bij grote afstanden (32 kilometer wordt 65 kilometer). Prima te doen met de auto, op de fiets in het donker toch een stuk minder fijn.

P1020606 - Copy

12. Je vindt de mooiste prive-stranden onderweg

De meeste Brazilianen willen zo snel mogelijk van A naar B. Wat daar tussen ligt, is niet interessant. Terwijl hier soms prachtige natuurgebieden of stranden liggen. Zwemkleding dus altijd bovenin je tas stoppen, een tussenstop is in het Braziliaanse klimaat geen overbodige luxe. Dit geldt natuurlijk voor de mensen die langs het strand fietsen ;-). Sowieso wel een goed idee om op het heetst van de dag niet op de fiets te zitten maar veilig onder een parasolletje.

P1020227

13. Je ontmoet de vriendelijkste bandieten ooit

Brazilianen zijn soms een behoorlijke doemdenkers. In elk dorp krijg ik te horen dat ik op moet passen voor alle boeven in het volgende dorp, maar het volgende dorp heeft nog meer lieve mensen dan het andere. Waarschijnlijk komen ze nooit verder dan 3 kilometer uit hun eigen dorp en moeten ze alles doen met de dorpsroddels. En ja, die gaan dan natuurlijk nooit over alle enthousiaste, vrolijke, lieve en aandoenlijke mensen uit het volgende dorp. En dat zijn echt de enige Brazilianen die ik ontmoet heb tijdens deze reis.

P1020922

Facebooktwitterpinterest
Facebooktwitter